Sunday, January 17, 2010

I veien for nødhjelpen?

Jeg stusser litt over enkelte saker... For når katastrofen er ute, trengs hjelpen øyeblikkelig. Ofte ser man imidlertid at det er vanskelig å nå inn til steder, blandt annet fordi infrastrukturen er ødelagt. Nå som Haiti ligger i ruiner, ser man at flyplass og havner er ødelagt - dette er ikke uvanlig. Da er det livsnødvendig at man får inn hjelpen via andre veier, og at man får inn de som virkelig trengs.

Sett i dette perspektivet forbløffer det meg stadig at man mener at det er nødvendig å sende inn journalister fra et hvert verdenshjørne, kan man ikke gå sammen om noe dekning? Trenger EGENTLIG toppsjefene i nødhjelpsorganisasjoner å være tilstede? Ja, jeg skjønner at det viktig å formidle nyheter til resten av verden, og at organisasjoner trenger oversikt.. Men finnes det ingen andre måter å få til dette på? Virkelig?

Når man vet at grenseovergangene har sprengt sin kapasitet og man mangler vann og medisiner - hadde det ikke da vært nærliggende å sende inn dette først??

Jeg bare spør..


Les mer om saken i dagens VG...

1 comment:

  1. Problemet har ikke vært å få sendt ting inn til Haiti - flyplassen er full ! Den ble stappfull av varer og utstyr etter ett døgn!
    Problemet er å få bragt mat, vann, teltsykehus osv. ut fra flyplassen. VGs Anders Giæver skrev allerede 2 dager etter skjelvet at de måtte skjule vannflaskene sine- for å unngå å bli angrepet. Siden da har desperasjonen steget, og hjelpeforsyninger blir nå angrepet når de kjører ut fra flyplassen.

    At Haitis befolkning er vanskeligere å hjelpe enn de fleste andre land hvor katastorfer har inntruffet - har nok sin forklaring i landets historie.

    Jeg besøkte den dominikanske republikk for 30 år siden, dengang ble haitianere brukt som slavearbeidere på sukkerplantasjene på den dominikanske republikk. Rasismen var enorm- dominikanerne følte seg høyt hevet over de svarte haitianerne - dominikanerne er blandingsrase - afrikaner/hvit/indianer - og MEGET stolte over det !

    ReplyDelete